bebeklerimiz Harita

Kısırlık tedavisinin iş hayatına etkisi ve bu etki ile başetme


Kısırlık tedavisi birçok mesele ile aynı anda uğraşmanızı gerektirecek bir tedavidir: Fiziksel ve ruhsal sağlığınız, eşinizle ilişkiniz, aile büyükleri ile ilişkiler ve tedavinin getirdiği maddi kaygılar gibi. Eğer çalışan bir kadınsanız, iş hayatınızın tedaviden etkilenip etkilenmemesi de yaşayabileceğiniz kaygılardan biridir ve çok gerçekçi bir kaygıdır.

İşinize eskisine oranla daha az vakit ayırmak isteyebilir ya da daha az konsantre olduğunuzu farkedebilirsiniz. İşyerinde kendinizi daha fazla kızgın ve daha az anlaşılmış hissetmeniz de mümkündür.


Aşağıda yer verilen fikirler durumla başetmenize yardımcı olabilir:

Kısırlık tedavisi boyunca çeşitli testler ve de tedavi sürecinin takibi için sık sık doktorunuzu görmek zorunda kalacaksınız. Bu da işyerinizden sık sık izin almak zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir. Tüp bebek tedavisi sökonusu ise yumurta toplama ve de embryo transferi işlemleri için işinizden tam gün izin almak durumundasınız. Embryo transfer işleminin sonrasında da birkaç gün dinlenmek gerekebileceğinden işyerinizden alacağınız izinler artacaktır. Tüm bu süreç iş tarfiğinizde aksamalara sebep olabilir.

Bu sebeplerden, tedaviniz için işlerinizin daha az yoğun olduğu dönemleri seçebilir ya da doktorunuzla randevu saatinizi gün içinde iş yükünüzün daha az olduğu zamanlara göre ayarlayabilirsiniz. Kimi zaman yıllık iznini tedaviye denk getiren hastalarımız bulunmaktadır.

.: Çalışma arkadaşlarınız çocuk sahibi olma planlarınıza yönelik sorular sorabilir ve istemeden sizi rahatsız edebilirler. Eğer bu tip soruları nasıl cevaplayacağınıza dair hazırlıklı olursanız, böyle bir durumla karşılaşmak çok daha az can yakıcı olur. Bu tip sorular sizin üzerinizde çok baskı oluşturuyorsa, cevaplarınızı önceden de prova edebilirsiniz.

.: Ofis içerisinde bebek sahibi olmakla ilgili birçok kutlama ya da ziyaretler olacaktır. Birileri gebe kaldığını bildirecek, birileri doğum yapacaktır. Bu gibi durumlar sizin için üzücü olabilir. Bu tip tebrik ya da kutlamalara katılmanız beklenebilir. Hatta siz de kendinizden bunu bekleyebilir ve aksinin ayıp ya da yanlış olduğunu düşünebilirsiniz. Böyle haberler aldığınızda ya da böyle yerlere gittiğinizde nasıl hissettiğinize dikkat edin. Eğer kendinizi öfkeli, haksızlığa uğramış ya da yalnız hissediyorsanız, bu duygular mutlaka negatif şekilde hayatınıza dönecektir. Kendinizi korumak adına böyle kutlamalara katılmamayı seçebilir ve sadece bir tebrik kartı ya da hediye yollayabilirsiniz.

.: Doktorunuzu aramanız gerektiğinde işyerinizde kendinize ait kişisel bir alanın bulunmaması problem yaratabilir. Ya da kimi zaman duygularınız çok yoğunlaşabilir ve ağlamak ya da duygularınızı bir şekilde dışa vurmak için kendinize ait alana ihtiyaç duyarsınız.

.: Böyle durumlarda, kendinize ait bir alan bulmaya çalışın (tuvalet, kısa süreliğine ofis dışına çıkmak vb). Bir arkadaşınızla öğle yemeğine inin ya da öğle arasında yürüyüş yapın. Duygularınızı görmezden gelmeyin, farkedin ve kendinizi rahatlatmanın yollarını bulmaya çalışın.

Çiftlerin birbirine destek olabilmesi amacıyla doktor kontrollerine birlikte gitmesi faydalı olur. Birlikte gitmek hem problemin ortak göğüslendiği hissini pekiştirir hem de doktorun, tedavinin gidişatı ve bundan sonraki aşamaları ile ilgili söylediklerini iki kişi dinlemiş olur. Böylece alınacak kararlar ve atılacak adımlar daha sağlıklı hale gelir.

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin yaşadığı sorunlardan biri duyguların farklı şekillerde dışarı vurulmasıdır. Erkekler ve kadınlar aynı olaya farklı zamanlarda farklı tepkiler verebilirler. Erkekler bu konuda duygularını konuşmaktan kaçınma eğiliminde olabilir ve eşlerinin durumu çok büyüttüğü konusunda sitem edebilirler. Kadınlar da eşlerini duyarsız ve ilgisiz bulabilirler. Dışa vurulsun ya da vurulmasın yaşanan durum hem kadını hem erkeği etkilemektedir. Eşler birbirlerinden farklı tepkiler veriyorsa, bu durum anlayışla karşılanmalıdır. Taraflar birbirlerini çeşitli şekillerde davranmaya zorlarlarsa, evlilik ilişkisi ekstra gerilim yaşamak zorunda kalır. Bu durumun da ne ilişkiye ne de tedaviye faydası vardır.

Tedavi sürecinde evlilik ilişkisinde yoğun gerilimler yaşanırsa, bu durumun tedaviden mi yoksa geçmişten mi kaynaklandığını ayrıştırmak gerekir. Bunu eşler kendi aralarında konuşarak anlayabilirler. Çift daha önce yaşadıkları sorunları nasıl çözmüş olduklarını hatırlayarak, bu çözüm yolunu yeniden uygulayabilir. Eğer sonuç alınamıyorsa bu konuda bir danışmana başvurulabilir.

Tüp bebek tedavisi gören çiftler doğal yolla bebek sahibi olamadıkları için cinsellik yaşamanın anlamsız olduğu hissine kapılabilirler ve cinsel hayatları sekteye uğrayabilir. Bu noktada cinselliğin tek amacının bebek yapmak olmadığı, cinselliğin ilişkideki yakınlık ve birliktelik hissini kuvvetlendiren, aynı zamanda da ilişkiye keyif katan bir aktivite olduğu hatırlanmalıdır.

Çiftler infertilite ile uğraşırken ilişkilerinin sadece çocuk yapma olgusuna dayanmadığını, ilişkilerinde çocuktan bağımsız tatlar ve amaçlar olduğunu unutmamalıdırlar. Bebek, tedavi, ilaçlar ve doktorlar ev içinde konuşulan tek konu haline gelirse evlilik ilişkisi bundan zarar görür. Evlilik ilişkisinin de bakılmaya ve özen gösterilmeye ihtiyacı vardır. Bunu görmezden gelmek, bebek sahibi olma uğruna, sahip olduğumuz değerli bir birlikteliğin yara almasına yol açabilir.


Katkıda bulunan Klinik Psikolog Gonca Şensözen

  • Hamilelik Psikolojisi
  • Psikolojik Hazırlık
  • Tüp Bebek Psikolojisi ile İlgili Sorularınız


  • Hazırlamış olduğumuz psikoloji testimizi incelemek ister misiniz?